Lekker groen het voorjaar in.

Het klimaat verandert snel. Ook in Haarlem merken we steeds meer van de gevolgen. We krijgen bijvoorbeeld steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Tegelijkertijd moeten wij ons voorbereiden op lange periodes van hitte en droogte. Haarlem wil in 2050 klimaatbestendig zijn. Door slimme maatregelen te nemen kunnen we er samen voor zorgen dat de gevolgen voor bewoners beperkt blijven.

page4image47927776
Foto Christianne Lemckert / gem. Haarlem

De gemeente zet zich in voor een groene, klimaatbestendige openbare ruimte. Maar Haarlemmers kunnen zelf natuurlijk ook maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door insectvriendelijke planten op het balkon neer te zetten, tuintegels te vervangen door planten, een geveltuintje aan te leggen of een (schuur)dak te vergroenen. Minder tegels en meer groen in de stad helpt om wateroverlast door heftige buien tegen te gaan. Bomen zorgen voor verkoeling tegen hitte. Planten en bloemen trekken vogels, vlinders, bijen, egels, en andere dieren aan en vergroten de biodiversiteit. Wilt u weten wat u nog meer kunt doen?

Leg een geveltuintje aan

Geveltuintjes zijn smalle groenstroken tegen de gevel, direct aan de straatkant. Ze zijn eenvoudig en goedkoop zelf aan te leggen. Haal een rij stoeptegels weg voor de gevel, zorg voor een kantopsluiting of opsluitband, meng de grond met tuinaarde en plant de plantjes. Ook een geveltuintje aanleggen? Kijk dan voor meer informatie op haarlem.nl/geveltuintjes.

Adopteer een stukje groen voor de deur

Het is mogelijk om een groenstrook, bloembak of een boomspiegel voor uw woning te adopteren. Een boomspiegel is een stukje extra grond rondom de stam van een boom. Deze grond leent zich perfect voor extra beplanting. Dus maak een mooie minituin! Op de website van Spaarnelanden vindt u meer informatie.

Eerste hulp bij plantkeuze

De ene plant is de andere niet. Bedenk voordat u aan de slag gaat goed waar de nieuwe planten komen te staan. Op zonnige plekken kunt u denken aan vergeet-me-nietjes, kattenstaart en ooievaarsbek. In de schaduw zijn kleine maagdenpalm en vrouwenmantel geschikte planten. Mooie klimplanten zijn kamperfoelie en bosrank. Vraag bij het tuincentrum of de kweker om biologisch geteelde en inheemse planten. Daar hebben onze vogels en insecten het meeste aan. Heeft u meer inspiratie nodig? Bekijk dan onze brochures ‘Eerste hulp bij plantkeuze’ en ‘Bij- en insectvriendelijke planten’.

Vergroen uw dak

Groene daken zien er mooi uit, bieden voedsel voor insecten en werken ook nog eens verkoelend in de zomer. Ook helpen groen daken mee om overlast van hevige regen op te vangen. De plantjes houden het water vast en geven het langzaam weer af. Hoe meer neerslag tijdens hoosbuien wordt opgevangen door tuinen, parken én groene daken, hoe minder de afvoer via het rioolstelsel overbelast raakt. Wilt u een groen dak aanleggen, misschien zelfs met zonnepanelen erop. Dan kunt u gebruik maken van de Duurzaamheidslening van de gemeente Haarlem.

Vragen over meer groen op en rond huis?

Heeft u vragen over hoe u het beste uw tuin, straat of dak kunt vergroenen? Dan kunt u terecht bij het Groen-in-de-stad-spreekuur van NME. Iedere woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur zijn de hoveniers van NME beschikbaar om Haarlemmers te helpen met vragen over natuurlijk en duurzaam tuinieren. Aan het inloopspreekuur zijn geen kosten verbonden. Graag vooraf aanmelden via nmeactiviteiten@haarlem.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *